Studenterhus
Odense

Vil resistente bakterier slå os ihjel? // Studenterhus Odense

Et af de største fremskridt i lægevidenskaben er opdagelsen af antibiotika, men hvordan virker de egentlig og hvorfor rammer de ikke vores egne celler? Hør om bakterier, antibiotika og om mulige løsninger på de fremvindende resistente bakterier.

I starten af det 20. århundrede kunne det være dødeligt hvis du fik den mindste skramme og såret blev inficeret med bakterier. Dengang havde vi nemlig ingen effektive midler til at behandle infektioner. Men i 1928 gjorde den skotske bakteriolog Alexander Fleming ved et tilfælde den skelsættende opdagelse af penicillin. Denne opdagelse blev startskuddet til en gigantisk skattejagt efter naturens egne stoffer, der kunne slå bakterier ihjel – lægemidler der i dag kendes som antibiotika.

Indførelsen af antibiotika i patientbehandlingen er et af de største fremskridt i moderne lægevidenskab. Det har betydet, at vi i dag kan behandle de fleste almindelige infektioner, som lunge- og blærebetændelse, og på hospitalerne kan vi udføre store kirurgiske indgreb, organtransplantationer og kræftbehandlinger, hvor adgangen til antibiotika er en nødvendighed. Men hvad er antibiotika, og hvordan virker de?

I dette foredrag vil molekylærbiolog Ditlev E. Brodersen og læge og mikrobiolog Hans Jørn Kolmos fortælle om bakterier og antibiotika. De vil gøre dig klogere på, hvordan de små encellede organismer, bakterierne, ser ud indeni og udenpå, da det netop er bakteriernes opbygning og hvordan de adskiller sig fra menneskeceller, der er grunden til at antibiotika kan slå bakterierne ihjel uden at gøre større skade på os selv. Hør også om de forskellige typer af antibiotika og hvordan de dræber bakterier.

Fremskridtet er dog truet. Bakterierne lærer nemlig hurtigt at udvikle resistens, hvis antibiotikaforbruget bliver for stort, og de kan endda overføre denne resistens imellem sig. Verden over er de resistente bakterier i disse år på fremmarch, og samtidig er udviklingen af nye antibiotika gået i stå. Vi er derfor havnet i en resistenskrise, som kan få store konsekvenser for fremtidens sundhedsvæsen. En dyster prognose siger, at der i 2050 vil dø lige så mange mennesker af resistente bakterier som af kræft, hvis ikke vi for alvor gør noget ved problemet.

Vi ved i princippet godt, hvad der skal gøres: Vi skal begrænse og målrette antibiotikaforbruget i sundhedsvæsenet og i den industrielle husdyrproduktion, vi skal forbedre hygiejnen, og sidst men ikke mindst skal vi udvikle nye antibiotika og metoder til at behandle infektioner. Det vil du høre meget mere om i foredraget. Hør også om den nyeste forskning inden for bakteriernes eget immunforsvar, og hvordan det i fremtiden vil kunne bruges imod dem som et nyt våben i kampen mod de dødelige infektioner.

Foredragsholder er:
Ditlev Brodersen, professor i molekylærbiologi ved Institut for
Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet.
Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi ved Klinisk institut, Syddansk Universitet.

Serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab udbydes af Aarhus Universitet i samarbejde med Carlsbergfondet.

Studenterhus Odense viser foredraget på storskærm (livestreames fra Århus Universitet). Arrangementet er gratis. Et foredrag varer typisk to timer inkl. en pause midtvejs på 20 minutter. Deltagerne kan stille spørgsmål til forelæseren under foredraget via sms. Det sidste kvarter svarer forelæseren på så mange som muligt.
Sprog: Dansk
Foredraget starter kl. 19.00

Queer Cafe – 8. maj

Velkommen til Queer Cafe!

Queer Cafe er et alkoholfrit initiativ til, af og for queer personer. Også allierede og folk, der stadig er ved at finde ud af deres egen identitet, er velkomne. Vores mål er at skabe et trygt fællesskab for queer personer i Odense.

Queer Cafe holdes den anden torsdag i måneden på Studenterhus Odense. Indgangen til både bygningen og salen er kørestolsvenlig. Vi sørger for snacks, og så er der brætspil i baren, og super billige drikkevarer 🤩

Dagens vært vil være Sarah Egholm (hun/dem). Hvis I ikke kender nogen i caféen, kan I komme til dem!

Så kom til Queer Cafe og hyg d. 8. maj! Vi glæder os til at se dig!

Odense International Toastmasters

🎯 Want to Communicate Better at Work, in Meetings, or While Networking?
Join us for an inspiring evening with Toastmasters Odense, a supportive space where professionals, students, and newcomers come together to practice clear communication, gain confidence, and grow through real-life experiences.

Whether you’re looking to speak up more in meetings, connect better with clients, or simply feel more at ease when introducing yourself at events, this is the perfect place to start. You’ll meet like-minded people, build your skills step by step, and leave each session a little more confident than before.

👥 Open to all – guests are warmly welcome!

Take a small step that could lead to big transformations. See you there!

Filmvisning: “The Forbidden Songs” + Q/A // Studenterhus Odense

Kom med til en eksklusiv visning af “The Forbidden Songs, episode 1″ med efterfølende Q/A.

Om The Forbidden Songs (kortfilm):
‘The Forbidden Songs” fungerer som en performativ dokumentar, der fanger essensen af de grønlandske sociale, spirituelle og kunstneriske traditioner, der er centreret omkring trommedans og trommesang. Gennem øjnene på en udøver fremhæver filmen den historiske udvikling af denne kulturelle praksis fra førkoloniale tider over kolonitiden og ind i nutidens samfund.
Filmens primære fokus er på genoplivningen af denne engang forbudte tradition og dens afgørende betydning for inuit-samfundet i dag.

Filmen præsenteres på grønlandsk med engelske undertekster, hvilket sikrer tilgængelighed for et bredere publikum. Denne filmvisning har en enorm kulturel betydning, da den ikke kun kaster lys over en truet tradition, men også understreger vigtigheden af at bevare kulturel identitet. De historier, der deles gennem dette medie, resonerer med bredere temaer om tab, heling og modstandsdygtighed, som er universelt relaterbare. Visningen af “The Forbidden Songs” repræsenterer en mulighed for at fejre og fremme nordiske og indfødte kulturer, samtidig med at der føres kritiske samtaler om kulturel identitet og arv.

Filmvisningen er arrangereret i samarbejde med Nordatlantisk Hus.

Entré: (forsalg/dørsalg)
– Studerende: 75,- / 100,-
– Ikke-studerende: 100,- / 125,-

Pre-Pride: Queer Speeddating // Studenterhus Odense

// ENGLISH BELOW //

🏳️‍🌈 QUEER SPEEDDATING I ODENSE – MØD NYE MENNESKER 🕺

Er du klar til en sjov og hyggelig aften, hvor du kan møde nye mennesker og måske finde en ven for livet – eller noget mere romantisk?

I ugen op til Odense Pride 2025 står det på queer speeddating, så kom og mød lokale queer personer, inden vi alle sammen selvfølgelig ses i weekenden 😉

Sådan fungerer det:
Aftenen starter med en kort introduktion. Derefter får du 4 minutter med hver deltager. Nok tid til at få en god snak og mærke kemien! På bordene vil der være sjove icebreakers, som kan hjælpe samtalen godt i gang. Efter runderne kan du frit mingle og snakke mere med dem, du fandt en særlig forbindelse til.

Arrangementet er afslappet og uformelt, så du behøver ikke være nervøs. Vi sørger for en hyggelig stemning, hvor alle føler sig velkomne.

Prisen er inklusiv en sodavand, øl eller sjus.

OBS:
Pladserne er begrænsede, så meld dig til i god tid.
Tag en ven med, eller kom alene – vi glæder os til at se dig!

Baseret på tidligere arrangementer er aldergennemsnittet 23-35 år, men alle er velkommen.

// ENGLISH //

🏳️‍🌈 QUEER SPEEDDATING IN ODENSE – MEET NEW PEOPLE 🕺

Are you ready for a fun and relaxed evening where you can meet new people and maybe find a lifelong friend – or something more romantic?

In the week leading up to Odense Pride 2025 we are inviting you to some queer speeddating, come and meet people from your local queer network, before we all se each other again during the weekend of course 😉

How it works:
The evening kicks off with a short introduction. Then, you’ll get 4 minutes with each participant – enough time for a great chat and to see if there’s a spark! Each table will have fun icebreakers to help get the conversation started. After the rounds, you’ll have time to mingle and chat more with anyone you connected with.

This is a relaxed and informal event, so there’s no need to feel nervous. We create a warm and welcoming atmosphere where everyone feels at home.

The ticket includes a soft drink, beer or cocktail.

NOTE:
Spaces are limited, so make sure to sign up early!
Come alone or bring a friend – we can’t wait to see you there!

Based on previous events, the age range is around 23-35 years old, but everyone is welcome.

Beachvolley Turnering // Studenterhus Odense

// ENGLISH BELOW //

Kom og vær med, når Studenterhus Odense afholder turnering i beachvolley.

Lørdag d. 17. maj inviterer vi til en morsom eftermiddag med beachvolley på banerne ved Dalumhallen, hvor Odense Beachvolley Klub generøst har udlånt deres baner til os.

Man konkurrerer i hold af to, og der er fede præmier til vinderne.

Alle er velkommen – uanset niveau. Så tag din bedste ven, mor, undulat eller nabo i hånden og tilmeld jer i dag.

Det er gratis at deltage.

Turneringen starter kl. 13.00. Kom gerne i god tid, så vi er klar til at gå i gang til tiden.

Det er muligt at købe forfriskninger til arrangementet.

Tilmelding:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScewg30IFKYhibWynDNLqOTiej0qzK2Fb9t8btw6vpPClLxaw/viewform?fbclid=IwY2xjawJktOtleHRuA2FlbQIxMAABHh4GO15jlYIugKpM9difOF3I91pJlNsGxycE2F7GexkGh8KKOngLYuS8xofm_aem_vSRSXkzuSyc_tIR1NpNPUA

Tak til Odense Beachvolley Klub for lån af banerne.

// ENGLISH //

Come and join us when Studenterhus Odense holds a beach volleyball tournament.

On Saturday, May 17th, we invite you to a fun afternoon of beach volleyball on the courts at Dalumhallen, where Odense Beachvolley Club has generously lent us their courts.

You compete in teams of two, and there are great prizes for the winners.

Everyone is welcome – regardless of level. So grab your best friend, mother, budgie or neighbor by the hand and register today.

It is free to attend.

The tournament starts at 1:00 PM. Please arrive early so we can start on time.

It is possible to buy refreshments at the event.

Registration:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScewg30IFKYhibWynDNLqOTiej0qzK2Fb9t8btw6vpPClLxaw/viewform?fbclid=IwY2xjawJktOtleHRuA2FlbQIxMAABHh4GO15jlYIugKpM9difOF3I91pJlNsGxycE2F7GexkGh8KKOngLYuS8xofm_aem_vSRSXkzuSyc_tIR1NpNPUA

Thanks to Odense Beachvolley Club for lending us the courts.

Pre-Pride: SmutSlam Odense: “PRIDE AND JOY” // Studenterhus Odense

Odense smut-lovers, you’re in luck! Studenterhus Odense invited us back for more dirty storytelling on Thursday, May 15, which is right before Odense Pride, so we’re coming in like NyanCat with rainbows blazing out our butts for a special seasonal slam on the theme of “PRIDE AND JOY.” Fun, fierce, AND filthy, that’s what we’re aiming for, and we’re whipping up some treats and tactics to center queer experience while giving everyone room to get rowdy!

Prizes, surprises, anonymous questions and confessions …

PRIZES from Peech and Satisfyer.
GUEST JUDGES TBA.

SCHEDULE OF EVENTS
18:30-19:30: browse the merch, get a drink, save your seat!
19:30-22:00: Smut Slam, in the old-fashioned way (with one short intermission)

Tickets: (pre-sale / door)
– Students: 100,- DKK / 120,- DKK
– Non-students: 120,- DKK / 150,- DKK

ACCESSIBILITY NOTES: This venue is wheelchair accessible.

This event is arranged in collaboration with Odense Pride and is part of the Odense Pride week.

SMUT SLAM:
Created and hosted by professional perv Cameryn Moore, the Smut Slam features real-life, first-person sex stories from the audience, stories from guests and sometimes even celebrity judges, and also readings from THE FUCKBUCKET, a convenient and funnily named receptacle for all your anonymous questions and confessions!

IMPORTANT: Smut Slam is queer-friendly, kink- AND vanilla-friendly, fat-friendly, sex worker-friendly, virgin-friendly, polyamory-friendly, we’re really, really friendly. We welcome people with all types and amounts of sexual experiences. We DO NOT welcome stories or fuckbuckets involving racism, sexism, homophobia, transphobia or any other kind of discrimination, or nonconsensual objectification or fetishization. All activities discussed must be CONSENSUAL.

PLEASE NOTE: We have a strong Code of Conduct for everyone at a slam. We try very hard to run the event accordingly, and we want attendees to actually pay attention so you can help us create this safer space: https://docs.google.com/document/d/120FTNtC47HhNIEP91TXpUT21mwsDCryMsRhAj74nJjs/edit?usp=sharing Please do take a moment to read this statement, thank you!

Pre-Pride: Drag Show med Cocktail Destroyers // Studenterhus Odense

VARM OP TIL ODENSE PRIDE PÅ STUDENTERHUS ODENSE

Oplev et drag show fyldt med humor, lækre lip syncs og masser af glitter. Drag trioen “The Cocktail Destroyers” er på besøg for at fyre den af til et Dragshow, der involverer impro comedy, de bedste hits og en ekstravagant omgang drag battle, hvor publikum bestemmer, hvilke sange de tre queens skal optræde til.

Dette er showet både for dig, der er drag-fan, men også dig som aldrig har oplevet drag før. Showet er nemlig for alle, der kan lide at have det sjovt og dronningerne skal nok give dig en på opleveren!

Showet afholdes på dansk og har en aldersgrænse på min. 18. år. Stedet er tilgængeligt for kørestolsbrugere og vil være en blanding af stå- og siddepladser.

The Cocktail Destroyers
Trioen blev stiftet i 2020 og debuterede på den prisvindende cocktailbar No Stress i København. Siden da har dronningerne lavet mere end 50 udsolgte shows sammen i København. Dronningernes shows er altid med et glimt i øjet og med deres jydske charme og flair for impro comedy, formår de at få alle med på vognen og skabe en unik oplevelse.

Entré (forsalg/dørsalg)
– Studerende: 160,- / 185,- (inkl. garderobe)
– Ikke-studerende: 180,- / 205,- (inkl. garderobe)

Dørene åbner en time før start. Der vil være en blanding af stå- og siddepladser.

Litterær Onsdag med Elias Sadaq – Om Djinn, kærlighed og sprogets magt // #SPOKEN25

“Profeten sagde
luk dørene ved solnedgang
og hold børnene tæt på jer
for om natten
spreder skorpionerne og djinnerne sig”

Sådan starter ‘Djinn’. Digtsamlingen blev født i 2024 af Elias Sadaq og berører det at være queer og muslim og leve i et spænd mellem forelskelse, fortabelse, ophav og seksualitet. Sadaq karakteriserer ‘Djinn’ som et rum, han ellers ikke har fået lov at gå ind i, og som et talerør for queermuslimer.

Som optakt til Odense Pride er det helt oplagt at tage en Litterær Onsdag i Djinnens tegn.

Vi glæder os til at tale om kærlighed, begær og sprogets magt – og djinnen som fænomen.

Om Elias Sadaq:
Elias Sadaq er født i 1994 i Aarhus. Han er digter og dramatiker. I 2019 udgav han den digitale digtsamling ‘GADESTREGER’. Han har skrevet monologen ‘Den unge Elias’ lidelser’ i 2021, som han selv fremførte på Folketeatret i København. I dag studerer han Dramatisk Skrivekunst på Den Danske Scenekunstskole. Han er aktuel med ‘Djinn’, en digtsamling om besættelse og begær, udgivet på forlaget Gyldendal. Han har modtaget Årets Søhest fra LGBT+ Danmark og været blandt finalisterne til Bodil og Jørgen Munch-Christensens Debutantpris for bogen. ‘Djinn’ blev også nomineret til en Prisma Litteraturpris i kategorien “Årets nordiske værk”.

Moderator: Troels Obbekær

Entré:
– Forsalg: 50,- kr.
– Dørsalg: 80,- kr.

(Gratis adgang for alle unge på en ungdomsuddannelse – fremvis studiekort i døren)

Arrangementet er præsenteret af Spoken Word Festival og Studenterhus Odense i samarbejde med Odense Pride.

Tak til Statens Kunstfond og Odense Kommune for støtte til arrangementet.

Foto: Sara Galbiati

Unge Stemmer – Kommunikation & Kultur // #SPOKEN25

Hvordan ser dit koncept ud? Hvilke farver er det klædt i? Hvad er vigtigt at få frem, når du skal promovere et event til verden? Vi har besøg af SPOKENs faste designer Nicolai Boye Brodersen, som i samtale med festivalleder Betina Følleslev vil tale om sine erfaringer med design og kultur.

Dernæst følger en SoMe-workshop med eventkoordinator og SoMe-magiker Sophie Alexia Drewsen Narup, hvor vi arbejder videre med jeres idéer.

Tag gerne computere, blokke, tegnegrej og mobiltelefoner med.

OM UNGE STEMMER:
SPOKENs ungeråd, Unge Stemmer, er med til at bestemme, hvad SPOKENs festivalprogram skal indeholde. I et inkluderende fællesskab og trygge kreative rammer vil ungerådet gennem 3 inspirationsmøder og 3 workshops skabe egne arrangementer, hvor rådets vision eller koncept føres ud i livet. Unge Stemmer er støttet af Tuborgfondet, og tilbuddet er derfor helt gratis.